Для учнів


ПАМ’ЯТКА НА ВЕСНЯНІ КАНІКУЛИ!

/Files/images/vesnjani_kan.png

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ НА ВОДІ!

/Files/images/vidpochinok_na_vodi1.jpg

БЕЗПЕКА НА ВОДІ І НА ЛЬОДУ

/Files/images/led_1.jpg

Правила поводження з піротехнічними та вибухонебезпечними предметами

/Files/images/default_1.jpeg

ПРАВИЛА ЕЛЕКТРОБЕЗПЕКИ

/Files/images/pravila_elektobezpeki.jpg

Для батьків


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ
ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ДИТЯЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ВЛІТКУ

Шановні учні, вчителі, батьки!

Здоров'я - це найважливіше, що є в житті людини.

Закликаємо вас зміцнювати та берегти його.

З настанням літньої спекотної погоди населення поспішає до водоймищ, озер, річок. Як приємно відпочити біля води, позагоряти, поплавати, попірнати... Але чи знайомі вам правила поведінки біля водоймищ?

Правила поведінки на воді та поблизу водоймища!

Зайвий раз нагадаємо вам про те, що ви повинні постійно пам'ятати.

Перед тим, як зайти у воду:

Переконайтеся, що під водою немає зайвих предметів: каміння, уламків металевого брухту, будівельних конструкцій, сміття, водоростей.

Переконайтеся, що місце для купання віддалене від маршруту руху плавзасобів, холодних джерел підземних вод

Пам'ятайте, що купатися необхідно в добре знайомих місцях.

Перше купання повинно бути короткотривалим (до 10 хвилин), далі в воді можна знаходитися до 20 хвилин за один раз.

Дітям старше 10 років можна купатися при температурі води вище +19С.

Купатися рекомендовано вранці і ввечері

Не слід купатися наодинці.

Під час купання;

Зайшовши у воду, постійте, поки тіло адаптується до температури води.

Не запливайте за попереджувальні буї, не підпливайте до будь-яких суден та інших плавзасобів.

Не стрибайте у воду з не призначених для цього споруд та об'єктів, особливо у місцях із недослідженим дном.

Не підливайте до коловоротів, пароплавів та катерів.

Не запливайте на надувних матрацах далеко від берега.

Не купайтеся без нагляду дорослих.

Не пустуйте у воді - це заважає оточуючим і може бути небезпечним.

Не стрибайте головою вниз у місцях, де невідома глибина

Коли побачите, що хтось тоне;

Якщо близько рятувальники, покличте їх.

Самі ж киньте людині предмет, який допоможе втриматися їй на воді.

Рятуючи потерпілого, підпливіть до нього ззаду або збоку і однією рукою, тримаючи людину за підборіддя, другою гребіть до берега, по можливості, узгодьте з потерпілим свої спільні рухи.

Після того, як витягнете потерпілого на берег;

Станьте одним коліном на землю, а на друге, напівзігнуте, покладіть потерпілого животом так, щоб голова була нижче за тулуб.

При потребі звільніть йому дихальні шляхи від мулу, водоростей, одночасно викликаючи пальцями в горлі непритомного блювотний рефлекс.

Потім, поклавши потерпілого на спину, максимально відведіть йому голову назад, підклавши щось під потилицю.

Опісля починайте вдихання повітря потерпілому - «з рота в рот» або «з рота в ніс»; паралельно з цим проводьте непрямий масаж серця.

Вдуваючи повітря потерпілому, робіть натискання долонями на грудну клітку у районі серця - кількість натискань на одне вдування від п'яти до п'ятнадцяти.

ЖИТТЯ ДАЄТЬСЯ ТІЛЬКИ РАЗ! ТОЖ БЕРЕЖІТЬ ЙОГО!

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ БАТЬКАМ ПРО ПРАВИЛА ВІДПОЧИНКУ
ТА ХАРЧУВАННЯ У ЛІТНІЙ ПЕРІОД

З метою застереження громадян від захворювань на гострі кишкові інфекції у літній період рекомендуємо:

• НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб.

• НЕ допускати споживання продуктів та напоїв протермінованого зберігання.

• НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості.

• НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

• НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.

• При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки профільтровану і проварену воду.

• При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну.

• При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.

• Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми - обдати окропом.

• У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують охолодження при зберіганні).

• На відпочинку без організованого харчування не готувати багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

• При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском.

• Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом.

• Обов'язково мити руки після відвідування туалету.

• При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та дотримання особистої гігієни. Необхідно ретельно слідкувати, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невизначеного походження.

• Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими пляжами.

• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займайтесь самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликайте швидку допомогу.Раціональне харчування – провідний фактор у формуванні здоров'я дітей будь-якого віку (пам’ятка)На сьогоднішній день здорова дитина стала рідкістю. Зростає кількість дітей з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, нервової систем, органів кровотворення. Значно "помолодшала" виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки. Діти частіше страждають на алергійні захворювання, у тому числі на бронхіальну астму, атипічний дерматит. Це далеко не повний перелік. Більшість захворювань виникає внаслідок порушення обміну речовин із-за нераціонального харчування. До раціону дитини потрапляють неякісні, хімізовані продукти харчування. Якщо мати відмовляється від грудного вигодовування та ще невірно підбирає суміш, вона лишає дитину шансу отримати здоровий життєвий старт. Склалась уява про те, що дитя можна переводити на дорослий стіл з року. Невірно! Формування здоров'я йде до трьох років, тому до цього віку харчування повинно бути спеціальним дитячим.Для дитячого харчування неприйнятні: ковбаса (особливо низько- сортова, дешева), маргарини, майонез, кетчуп, плавлені сирки, чіпси, сухарики та молочні продукти з тривалим строком придатності, міцні бульйони, напівфабрикати, річкова риба, копчені продукти, газовані напої та інше. Перелічені продукти не лише не сприяють здоровому, гармонійному розвитку організму, вони, швидше, віднімають дитяче здоров'я. Нагадую, що у дитячому харчуванні не можна замінювати м'ясо ковбасою, вершкове масло маргарином, сметану майонезом. Годувати дитину потрібно тільки якісними продуктами!Неправдива реклама щодо продуктів харчування буває двох видів: відверта, безсоромна, і неправдиве замовчування, коли підносяться деякі сумнівні якості, а наслідки вживання цієї "їжі" замовчуються.

Чи безпечні сухарики, чіпси, солоні горішки?

Чіпси та сухарики смажать на олії, при цьому утворюється акриламід – хімічна речовина канцерогенної дії. Чіпси, сухарики вміщують надлишкову кількість жиру, солі, спецій, хімічних доповнень, в тому числі і небезпечний підсилювач смаку глутамат натрію. Горіхи відносяться до олійних культур, а якщо їх ще обсмажити на олії, ароматизувати, вони можуть викликати гострий розлад травлення, прояви якого - діарея, блювання, можливі віддалені наслідки - погіршення роботи печінки, нирок, підшлункової залози, а в цілому – патологія травної системи, зниження імунітету, збільшення ризику серцево-судинних захворювань. Чіпси руйнують клітини нервової та кровотворної систем, викликають втому та подразливість, призводять до розвитку анемій та малокрів'я. Як правило, дитина їсть сухарики, чіпси, горішки на прогулянці брудними руками, що може призвести до гострих кишкових інфекцій, глистяної інвазії.Але не лише сам продукт, а і його обгортка не менш шкідливі. Деякі обгортки викликають рак. У всьому винний токсичний клей, який з обгортки потрапляє до її вмісту. Ціанідні сполуки клею без перешкод потрапляють через обгортку прямо до їжі. Там вони вступають у реакцію з жирами і стають ще більш небезпечними. Головна проблема - у неякісному клею. Останнім часом у пакуванні їжі використовують не лише дешеві, а й небезпечні клеї технічного призначення, хоча це і заборонено. Продукти з техноклею особливо небезпечні для дітей, бо саме вони - масові споживачі продуктів у яскравих обгортках з фольги. Частіше за все шкідлива фольга (флексообгортка) використовується для чіпсів, печива, майонезу, кетчупу та сухариків. Чим можуть бути небезпечні для здоров'я дитини популярні солодощі?Шоколадні цукерки, здоба, тістечка з кремом, жирне морозиво є високо-калорійними продуктами, до їх складу входить велика кількість жирів та вуглеводів, переробка яких потребує додаткового навантаження на підшлункову залозу. Надмірне потрапляння до організму солодощів, а з ними надлишок вуглеводів, калорій, може викликати незворотні обмінні порушення, "поломки" внутрішніх органів, що призводить до ожиріння, цукрового діабету, розвитку алергійних захворювань. Давайте ознайомимось із складом звичайної сливово-фруктової карамелі: патока, цукор, вершки пастеризовані, олія кокосова, регулятор кислотності кислота молочна Е270, ароматизатори ідентичні природнім; барвники: диоксид титану Е171, понсо4R Е124, жовтий "сонячний захід" Е110, індигокармін Е132, волого утримуючий агент гліцерин Е422, емульгатор лецитин Е322, сіль. Пастеризовані вершки, швидше за все, соєві, а фруктами карамель лише пахне. Нічого корисного. У карамелі є свій споживач – діти шкільного віку, дорослі, але ніяк не діти двох років. З якого ж віку можна давати цукерки? З трьох років, а краще ніколи. Перевагу віддавайте якісним продуктам від провідних виробників. Полиці магазинів наповнені різноманітними напоями. Не поспішайте купувати їх дітям. Солодкі газовані напої при регулярному вживанні небезпечні для дитини. Компоненти солодкої "газировки" також сприяють розвитку захворювань органів травлення, цукрового діабету, сечокислого діатезу, сечокам'яної хвороби, крихкості кісток, алергії, зайвої ваги, руйнуванню зубів, виникненню кофеїнової залежності. Візьмемо українську солодку "газировку", прочитаємо склад на етикетці: підготовлена вода, цикломат натрію Е952, аспартам Е951, сахарин Е954, ароматична основа, лимона кислота Е330, двоокис вуглецю, бензоат натрію Е211, має джерело фенілаланіну. Також майте на увазі, що навіть "звичайна" мінеральна вода є лікарським препаратом, яка регулює кислотність шлункового соку, використовується для корегування складу мікроелементів у організмі. Не можна обійти увагою і такі важливі продукти як складні молочні, а точніше - вершкове масло. Вершковим маслом може називатися продукт, отриманий із вершків, який відповідає вимогам ДСТУ, жирністю не менше 82,5%. Все, що випущено не по ДСТУ, а по ТУ (технічним умовам) або жирністю менше 82,5%, вже не вершкове масло. Якщо продукт виготовлений з вершків без додачі гідрованих жирів, то це вершкове масло. Будь-яка кількість гідрованих рослинних чи тваринних жирів миттєво переводить масло до розряду маргаринів. Запам'ятайте: будь-яка кількість! Якщо у складних молочних продуктах більше 50% молока, то це "молочно-рослинний" продукт, якщо більше половини рослинного компоненту, значить, він повинен називатися "рослинно-молочним" продуктом. Теперішній поділ сурогатів на "бутербродні", "столові", "спеціально для алергіків", "для смаження" тощо – рекламні спецефекти.

Кiлькiсть переглядiв: 9